icon-account icon-glass
free shipping on all orders

Regler kring elsparkcykel


Regler att tänka på när du köper en elsparkcykel

 

  1. Trafikregler och lagar

I Sverige har Transportstyrelsen äntligen börjat klassa lätta eldrivna fordon och än så länge finns det bara en tydlig klass och det är när den klassas som cykel. Då gäller att elsparkcykel får gå i max 20 km/h och ha en motoreffekt på max 250W. Alla får framföra cykel oavsett ålder, men hjälmkrav råder för de under 15 år. De skall ha belysning och reflexer vid mörkerkörning. För mer info klicka se Transportstyrelsen.

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/Cykel/

 

Elsparkcykel får framföras där cykel får framföras, dvs cykelväg eller på höger sida av vägen. Den skall ledas på trottoar och på övergångsställen som är avsedda för fotgängare.

 

Alla elsparkcyklar som inte är klassade som cykel, dvs går snabbare än 20 km/h och har större motereffekt än 250W, är inte tillåtna att köra på vägar där trafikregler gäller. De får endast framföras på privat/enskild väg eller inhägnat område.

 

Det råder ännu stor osäkerhet om vad som gäller för elsparkcykel och beivrande av polis sker extremt sällan och i regel endast när någon utgör trafikfara eller fara för allmänhet.

 

  1. Ta med elsparkcykel på buss, tåg eller flyg

Det finns inga begränsningar att ta med sig din sparkcykel i kollektivtrafik eller SJ. Använd sunt förnuft och undvik att smutsa ner medtrafikanter och säten. Även om det inte finns några regler, så finns nog risk att du inte blir ombordsläppt med en alltför tung, otymplig eller ej ihopfällbar elkick.

 

Mer information finns på SL´s hemsida www.sl.se och sj.se.

https://sl.se/sv/find/?query=cykel

https://www.sj.se/sv/tagresan/pa-taget/bagageregler.html

 

För flyg är reglerna strikta och varierar dessutom mellan olika länder/flygplatser. Mest troligt kommer de inte att släppa igenom din elsparkcykel vare sig du checkar in eller tar den som handbagage. Tar du ut batteriet, får det medföras i handbagage om det är mindre än 100Wh för lithiumion. För mer information se, Transportstyrelsens hemsida.

https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Flygresenar/Bagage/Vad-far-jag-ta-med-mig-ombord/Batterier-och-batteridrivna-produkter/